Resepi Kek Pisang Coklat yang mudah dan sedap tanpa Mixer

by - November 30, 2020

Assallamualaikum..


Nak kata pandai masak kek tu idoklah.. Buat untuk suka-suka sambil menambahkan pendapatan. Lepaslah duit sekolah anak dan duit minyak kete ulang alik pi keje .. tu pun dah syukur syukur sangat-sangat. Untuk entry masak-masak kali ni mummy nak share resepi kek pisang Coklat super moist yang mummy gunakan untuk jualan.  Mummy ambil resepi ni dari website  https://www.allrecipes.com/recipes/79/desserts/ pastu mummy olah -olah sedikit demi sedikit sehingga menjadi super-super moist.  Sebab dalam resepi asal menggunakan mixer tapi kek jadi terlampau padat dan jadi muak sangat-sangat. Finally yeah! kek jadi sodap.. aichecheh puji kek sendiri kann.. hahahaa sapa lg nak puji kalau bukan diri sendiri kan. Sebab dalam hidup ni kita kena lebih hargai dan sayangi diri sendiri. Barulah hidup tu lebih bermakna. Nak harap orang sayang kita.. hurmmmm lambat lagi..! hahhahaa 😜


Okaylah sebelum mummy melalut sampai hujung dunia, nah ni resepi bagi kek pisang coklat. 



RESEPI KEK PISANG COKLAT SUPERMOIST


Bahan A ( Ayak)

1 1/2 cawan tepung gandum

1/4 cawan serbuk Koko

1 1/2 sudu kecil teh baking powder

1/2 sudu kecil teh baking soda

1/2 sudu kecil garam


Bahan B ( Gaul pakai spatula ja)

1/2 cawan gula putih

1 biji telur

1 sudu kecil teh vanilla essence

1/2 cawan minyak jagung ( kalo takde minyak masak pun boleh ja)

Buttermilk ( 1 awan susu segar + 1 1/2 sudu makan cuka) 


Bahan C

3 biji pisang ( lenyek)

3/4 cawan coklat Chip


Cara-cara membuatnya


  1. Ayak bahan A .. Kemudian tolak ketepi dulu.
  2. Selepas itu gambar semua bahan B . Gaulkan guna  spatula ja. Bagi rata. 
  3. Setelah itu masukkan bahan A yang telah diayak sedikit demi sedikit sehingga rata.
  4. Selepas itu barulah masukkan bahan C
  5. Kemudian buatlah apa2 topping sebagai hiasan bagi kek. Nak letak slice pisang pun boleh , tabur coklat cip pun boleh, nak letak kekacang pun boleh. Ikut suka hati ampa la .. 
  6. Sediakan loyang 7 inci , sapukan butter , lapik dengan kertas putih tu.. adoii lupa aih nama dia.. then barulah masukan adunan. 
  7. Bakar : Suhu 175 darjah celcius Selama 30 min atay sehingga masak. (Nak tau dah masak ke belum cucuk kat bahagian tengah kek menggunakan lidi . 




Klik photo untuk terus link ke Instagram : Dapoq Julia

Nah selamat mencuba ya.. Ada orang tanya eh takpa ker share resepi jualan.. Ala, Kalau Allah kata ada rezeki untuk kita.. Insya Allah ada lah.. Kalau takde pun takpe.. Allah kan dh aturkan yang terbaek untuk kita. So berlapang dadalah dan percaya pada setiap terjadi. :D 


Thanks for reading! Wassallam

You May Also Like

2 Comments

  1. Alaa... Tapi leya makaa nak buat.. Leya nak Mummy jue jugak yg buat.. Hahaha... Tunggu na.. Kami mai lagi nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa apalagi meh balik Melaka cepat.. Habis nak order brp bekas ni? 10 bekas? Amacam ON tak? hahahaa

      Delete