Wednesday, 25 April 2018

Balik Kampung ...Yeah!

Assallamualaikum..

Alang-alang hero-hero ada cuti peristiwa jumaat aritu, pastu isnin cuti ganti Melaka Bandaraya Bersejarah dan mummy pulak claim cuti ganti.. apalagi laju je langkah ni ke utara hasil hasutan hero kecik yang kalut nak jumpa sepupu kecik dia tu. Lagipun hujung minggu tu, sepupu mummy kahwin kat Perak . Apalagi berdesuplah .. padahal cuti 4 hari je.. hahahaha Cuti atas jalan katanya..hahah :p

Perjalanan mummy and the gang bermula jam 10 pagi.. yelah waktu tulah nak pi breakfast, nak kemas baju, bangun lambat disebabkan mummy tido lambat siapkan kerja sebelum bercuti. Lagipun hero kecik kata ala, buat apa nak sampai awal-awal. Lambat-lambat pun sampai jugakkan. Aaa memang sampai tapi mummy hang ni , ingat mata terang sokmo ja ka .. Kadang-kadang layu jugak.. hish gedebish sekali baru tau! Kang ada keta jalan sendiri kang.. :P

Perjalanan santai-santai je. Niat hati nak singgah Ipoh pekena Nasi Vanggey kat Yong Suan.. tapi dah petang. Takut tinggal belangga je dia hidang .. hahaha baik kitaorang pi RTC Perak nyopping kat Mydin.. hahhaa Mydin tengah offer apalagi 3,4 helai jugak t-shirt tuk hero-hero mummy rembat.. kempis poket.. hahaa..

Kitaorang sampai Penang lebih kurang jam 5,6 petang giteww..  Hujan pulak.. so aktiviti merewang dibatalkan dan lepak kat rumah layan bunyi hujan yang nyaman. Pastu makan dari hasil tapau kedai mama. Ikan Keli  bakaq weiii..!

Kedai Family mummy kat Penang.Kalo ampa mai Penang jangan lupa singgah ...macam-macam ada..hehhee 

Esoknya lepas-lepas kemas rumah , kitaorang meronda kat shopping mall area umah mummy tu.. Biasalah melayan tekak dan mata.. hahaa balik singgah kedai mama dan makan makan dan makan. Balik tu lebih kurang jam 4,5 petang giteww kitaorang bergerak pula ke Teluk Intan Perak. Sebab esok kan kenduri. 

Anak dan anak buah mummy.. Ni yang hero-hero dok rindu sokmo..

Awal pagi mummy dah mangkit... syokk betui tidoq kat kampung ni.. nyaman je udara dia. Bunyi ayam, itik dan jadi radio cabuk dipagi hari. Plan pagi tu.. ingat nak meronda Pekan Nat Changkat Lada.. Syokkk betui tengok hasil tani orang kampung.. tapi sebelum bergerak bonet dah penut dengan pelbagai buah tangan dari mak dan pak menakan. Adoii macamana nak shopping lagi ni.. hahaha #pitam

Pagi di kampung mummy.. Nyaman kannn..

Sebelum bergerak pi kenduri dan meronda kita posing dulu.. Ni rumah Arwah Tok Wan Abah mummy...Dedulu kalo tidoq sini , mesti tidoq dalam kelambu... Jakun jugaklah hero-hero mummy... La ni takdak dah...

Sementara menunggu tengahari sempatlah mummy dan family meronda ke sebuah dua rumah mak menakan mummy bertanya khabar.  Dari kejauhan wajah-wajah mak-mak menakan kelihatan seronok melihat mummy .... Yelah sapa tak rindu mulut becok ni kan.. hahhaa .. Adik mummy siap sentap lagi.. " Mak mak menakan jumpa Along semua riuh rendah.. Tapi bila jumpa Nadia ... semua krik krik.. keh keh keh " ala sekali sekala je Nadia oiii.. Bagi canlah kat Along hang ni oiii.. hehhe 

Ni kat depan rumah Mak Lang mummy.. ada traktor padi.. posing la sat..Tayar dia ja dah menyamai ketinggian mummy..keh keh keh.. Sori lupakanlah hasrat nak memanjat kat tempat drebar tu..hehe

Lepas meronda ke rumah Mak Lang , Mak Ngah dan Wa... kitaorang menyerbu pulak Pekan Nat Changkat Lada..mana la tau ada ayam color2 hat comey-comey tu.. Boleh bawak balik Melaka..Keh keh keh #berangan puihhh... Sori takdak gambaq..Tangan penuh dok borong barang.. Mempelam , sayur-sayuran dan pelbagai lagi.. hehhee Murah weeiii...!

Settle meronda mummy dan family bergerak ke rumah Pak Teh mummy.. Sepupu mummy yang kawin.. Meriah kenduri kampung ni.. Orang mai tak putus-putus. Pastu dapat jumpa sepupu sepapat yang raya pun susah nak jumpa.. Mau tak syokkk..

Mummy dan adik-adik..eh! hahaha :p

Mummy dan sepupu sepapat belah mama mummy... Apa-apapun mummy nak ucapkan Selamat Pengantin Baru buat Ija dan Syafiq.. Moga kekal bahagia till jannah..Amin..Nak tau lepas kenduri mummy pi mana..tunggguuuuu.. hehhe

Thanks for Reading! Wassallam..

Thursday, 19 April 2018

7 Jenis Tanaman Yang Sesuai Diletakkan didalam Rumah

Assallamualaikum..

Hah! comel tak pokok yang mummy tanam dalam bilik opis mummy ni. Mummy DIY je bekas air botol bergas yang mummy dapat dari goodies bag MAMEE ..Mula-mula mummy tebuk/potong bahagian tengah dia dan jadikan lubang. Pastu mummy bubuhlah air dan sumbatkan je pokok Money Plant atau nama asalnya SIRIH GADING ni..Kemudian mummy biarkan air tu dalam seminggu biar dia serasi dengan pokok, barulah mummy letak ikan guppy bersama-sama rumpai laut bagi mengelakkan pembiakkan jentik-jentik. Nanti mummy hanya top up air je. Eh! takde oksigen ker? Takyah pokok tu dah memberi oksigen pada ikan guppy .. Sekali sekala mummy bagilah makan makanan ikan yang halus-halus tu takut dia lapooo.

Tengok ikan guppy tu berenang-renang dan kehijauan pokok ni seolah-olah memberikan ketenangan dalam bilik mummy ni. Apa yang memeriahkan lagi, ramai pulak klik-klik opis dok keluar masuk sebab seronok tengok ikan dan pokok ni.. hahhahaa Nampak..nampak... pokok ni bukan sekadar mampu memberikan oksigen malahan memberi keceriaan penghuni disekelilingnya.. 


Jom kita lihat tanaman penapis udara yang bukan sahaja cantik, tetapi bertindak meningkatkan kualiti udara di sekeliling. Udara kotor yang mengandungi benzena, formaldehyde, ammonia dan sebagainya memberikan impak buruk kepada kesihatan.

Tapi perlu diketahui ada sesetengahnya BERTOKSIK! Bagi mama dan papa yang ingin menanamnya, pastikan ia diletakkan pada tempat yang jauh dari capaian si kecil. Misalnya tempat yang tinggi seperti di atas almari, meja atau kabinet dapur. Kebanyakan tumbuhan ini mudah dijaga walau pun anda memiliki jadual yang sangat padat!

Perkongsian dari :Facebook Pa&Ma


 MONSTERA DELICIOSA

Monstera deliciosa mampu memperbaiki kualiti dengan mererap karbon dioksida dan menghasilkan oksigen pada waktu malam. Ia juga mampu menyerap formaldehyde dalam udara.

 SIRIH GADING

Tumbuhan yang turut dikenali dengan nama Devil’s Ivy ini sangat cantik ditanam dalam pasu kecil yang digantung. Ia menyerap formaldehyde dan toksin-toksin berbahaya lain.

 SPIDER PLANT

Salah satu kelebihan spider plant ialah ia memiliki daya serap yang sangat tinggi terhadap racun-racun di udara. Dalam masa dua hari, tanaman ini mampu menyerap racun di udara sehingga 90%.


 DRACAENA

Spesies dracaena (sanderiana dan marginata) menjadi penapis kepada udara yang bekuap. Bagi anda yang tidak berpeluang membuka tingkap dengan kerap, memiliki dracaena di dalam rumah boleh membantu menyegarkan udara dalam rumah.


 ALOE VERA 

Tumbuhan yang turut dikenali dengan nama lidah buaya ini mampu membunuh kimia berbahaya di udara seperti benzena dan formaldehyde. Elok ditanam dalam pasu kecil dan diletakkan pada sudut-sudut bilik.

 PAKIS BOSTON

Spesies ini mampu membersihkan dan melembapkan udara. Sesuai diletakkan di dalam kamar tidur agar kulit tidak kering.

LIDAH MERTUA

Walau pun namanya agak unik, ia memberikan manfaat yang sangat baik dengan menyerap racun dalam udara. Ia mampu menyerap racun dan menyegarkan udara.


Thanks For Reading! Wassallam