Ke dapur bersama mummy julia... ;)
Assallamualaikum.... errkkk alhamdullilah... apa korang berbuka arini...? hehhehe Memandang Adam xdak buat hal arini, so sempat la mummy memasak pas tu sempat la ke pasar Ramadhan depan umah menambahkan menu tambahan untuk berbuka ptg tadi
So dengan senang hati inilah menu berbuka yang dimasak dirumah dan dimasak dipasar ramadhan.....hehhehe( chewahhhh dah mcm pengisytiharan nak raya oleh mohor2 besaq la pulak..) hehhehe...
Kuih Kole Kacang favourite Adam dan Mummy ( masak di pasar ramadhan) |
Roti John favourite Mukhriz ( masak di pasar ramadhan) |
Ikan Kembung masak Singgang( Versi Johor) / pindang (Versi Melaka) ni masak dirumah yerr.... |
RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK SINGGANG (VERSI JOHOR)/PINDANG VERSI MELAKA)
Bahan-bahan ( 6 orang )
1kg - ikan kembung ( lebih kurang 6-7 ekor saiz sederhana)
4 ulas - bawang merah dan putih (dihiris / diketuk)
2 inci - halia (dihiris)
2-3 biji -tomato @asam kepinng
garam sesedap rasa
secubit serbuk kunyit
secubit serbuk kunyit
cili padi jika mahu pedas
2 batang serai yang telah diketuk
air secukupnya
Cara-cara
- Ikan kembung dibersihkan.
- Masukkan ke dalam periuk ikan, bawang putih dan merah, halia, dan tomato serta air agak-agak tenggelam ikan. Air jangan banyak sangat
- Agak-agak mendidih, perasakan dengan garam dan serbuk kunyit sesedap rasa. Ketuk cili padi , serai dan masukkan ke dalam masakan
- Sudah sedia untuk dihidangkan.
- Makanlah dengan nasi panas. perghhhhhhhh
resepi ni, ikut resepi mak saya so kalo lain dari yang lain maaf lerr... tp ni la favourite saya dan anak2...selamat mencuba...
4 Comments
kole kacang 2 fav sy gak..
ReplyDeleteoh ye kerrr... nanti free dtg rumah kita buat bersama yerrr.... hehehhee autie fyda buat, mummy dan adam makan..hehhehehe ;)
ReplyDeletebeli ajew lew kt baazar depan umah..hahahaha
ReplyDeletexmo xbest ..nak autie fida yg buat...hehhehee amcm ada bran x?
ReplyDelete