Tukar Sukatan Gram ke Cawan dalam masakan

By Mummy Julia - 15:58

Assallamualaikum...

Lately ni rajin pulak tangan ni mengecah -ngecahkan (sepah-sepahkan )  dapur. Hero-hero suka pulak tu.. Apalagi makin excited nak kecahkan dapur.. Baking biskut la.. baking kek la.. roti la... Tapi untuk makan diri sendiri je la.. Nak jamu orang masih malu-malu gitew..hahahaa  :p

Tapi tu lah bila dah seronok-seronok berbaking bagai... sekali tengok resepi ada yang pakai gram.. ada pakai cawan... So nak senang mummy tempek je kat sini. Nanti korang tak payah nak pening-pening macam mummy, korang boleh terus refer kat sini ..hehhe



Sukatan Tepung

45 gram = 1/4 cawan
65 gram = 1/2 cawan
90 gram = 3/4 caw an
125 gram = 1 cawan
250 gram = 2 cawan
500 gram = 4 cawan
10 gram = 2 sudu kecil
15 gram = 2 sudu besar

Sukatan Gula
80 gram = 1/4 cawan
125 gram = 1/2 cawan
190 gram = 3/4 cawan
250 gram = 1 cawan
500 gram = 2 cawan
10 gram = 1 sudu kecil
15 gram = 1 sudu besar

Sukatan Mentega

80 gram = 1/4 cawan
125 gram = 1/2 caw an
190 gram = 3/4 cawan
250 gram = 1 caw an
500 gram = 2 cawan
10 gram = 1 sudu kecil
15 gram = 1 sudu besar

Sukatan Cecair
50 ml = 1/4 cawan
125 ml = 1/2 cawan
180 ml = 3/4 cawan
250 ml = 1 cawan
1000 ml @ 1 liter = 4 cawan (1 Quart)


Thanks for reading! Wassallam

  • Share:

You Might Also Like

18 Comments

  1. bagus entri mummy ni :) bermanfaat sangat

    ReplyDelete
  2. Lepas ni jumpa sukatan gram atau ml blh lh rujuk sini.. 😘

    ReplyDelete
  3. Entry org tgh dtg mood chef dlm diri hehe

    ReplyDelete
  4. Tq for the info sangat2 membantu mmg minat baking kek dan biskut hehe

    ReplyDelete
  5. SALAM RAMADHAN AKAK
    MOHON SHARE

    ReplyDelete
  6. saya juga minat bab bakeri..

    cuma tak buat sahaja kerana jiwa dan perasaan saya kepada blog

    ReplyDelete
  7. Salam... Terima kasih ya berkongsi info.. Semoga bermanfaat..InshaAllah

    ReplyDelete
  8. kalau 90gram nk tukar ke ml berape erk

    ReplyDelete
  9. Guys kalau 11/4 cawan bersamaan berapa??

    ReplyDelete
  10. Terima kasih atas info ini. Menjadi rujukan untuk akak yang tetiba nak buat kuih raya.

    ReplyDelete
  11. Terima kasih atas rujukan.Senang nt nk wat kek & biskut.

    ReplyDelete
  12. Dapatkan Bonus Angpao Tanpa Deposit Edisi Imlek 2021... Join Disini Sekarang Kumpulan Berbagai Macam Permainan Taruhan Online Terbaik, Kunjungi Website Kami Di Klik Disini dan Dapatkan Bonus Terbaru 8X 9X 10X win klik disini untuk mendapatkan akun Sabung Ayam anda dan Bonus Berlimpah.

    ReplyDelete