Resepi Asam Pedas Melaka Paling Mudah dan Ringkas

by - May 10, 2019

Assallamualaikum..

Adakalanya bila dah masak hari-hari mesti dah tiada idea nak masak apakan terutama sekali dibulan puasa ni. Haritu mummy ada masak Asam Pedas Ikan Selar Kuning sebab Ikan tu je yang ada.Ikan lain semua dah habis. So mummy kongsikan resepi dan caranya memasaknya version mummy . Video masakan ada disertakan sekali sebagai rujukan.



RESEPI  MASAK ASAM MELAKA

Bahan-Bahannya :

Ikan Selar Kuning (kuantiti ikut suka)
6, 7 batang kacang bendi/ terung 
(saiz sederhana besar, sebab yg kecik/sederhana ni rasanya sedap...lembut)
satu sudu besaq asam jawa adabi
4 keping daun limau purut
Secubit lada hitam (ditumbuk) dan halba (PILIHAN)
3 batang serai
3 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
Cilli kering yang telah diblend bersama 
bawang merah (3 biji) , kunyit hidup ( 2 inchi) , halia (1 inci)

Cara Masak

Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang telah diblend 
sehingga pecah minyak dan harum mewangi.
Masukkan serai (telah diketuk) dan  daun limau purut , tumis bagi serasi.
Masukkan air (3 cawan)  dan asam jawa.
Masukkan ikan, garam dan bendi. Biarkan sampai mendidih. Tunggu sampai bendi lembut.
Angkat dan hidangkan.


You May Also Like

1 Comments