Resepi Char Kuey Teow Penang Style

By Mummy Julia - 13:00

 Assallamualaikum

Teringin rasanya nak makan char kuey teow. Nak balik kampung kat Penang nun tak boleh pulak nak rentas negeri. Sedih weh! Takpa kita jangan mudah mengalah, meh la kita belajaq masak char kuey teow Penang Style. Sumber Resepi FB : Suisan Aliezsha.


Bahan-bahan 

Kuey Teow ( Cuci dan toskan)

Cili Kering & Bawang besar (diblend)

(Bahan tumisan lain :

Cili sos, kicap manis, kicap pekat , sos tiram- kuantiti agak-agak ja)

Bawang putih ( Diketuk)

Taugeh dan kucai

Telur

Udang direbus/celur (Asingkan airnya, jangan buang pulak na)

Kerang (Direbus)


Cara memasaknya.

Panaskan kuali dan masukkan minyak (bubuh lebih sikit pun takpe senang nak masukkan telur nanti)

Tumiskan bawang putih , udang, cili yang telah diblend 3 sudu besar, 1 sudu besar besar sos, cili sos, sos tiram, kicap pekat.

Masukkan 5 sudu kicap pekat manis, secubit ragam then gaul rata

Masukkan air rebusan udang,

Barulah masukkan telur dan kacau.

Setelah itu masukkan kerang, kuey teow, taugeh kucai.

Then siap! Selamat Mencuba ya!


  • Share:

You Might Also Like

6 Comments

  1. Aduhai... terliur! Dan dan ni rasa nak pergi cari untuk buka puasa ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom jom ... dan nak pi beli sebelum berbuka ni.. hahhaa #donehasut :P

      Delete
  2. huwaaaa..ngences bulan pose ni tgok char kuey tiau ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabaq sabaq.. lagi beberapa jam lagi nak berbuka na..

      Delete
  3. Kasi bungkus ikat tepi.. Yak Yak Yeay...

    ReplyDelete