Resepi Char Kuey Teow Penang Style
Assallamualaikum
Teringin rasanya nak makan char kuey teow. Nak balik kampung kat Penang nun tak boleh pulak nak rentas negeri. Sedih weh! Takpa kita jangan mudah mengalah, meh la kita belajaq masak char kuey teow Penang Style.
Bahan-bahan
Kuey Teow ( Cuci dan toskan)
Cili Kering & Bawang besar (diblend)
(Bahan tumisan lain :
Cili sos, kicap manis, kicap pekat , sos tiram- kuantiti agak-agak ja)
Bawang putih ( Diketuk)
Taugeh dan kucai
Telur
Udang direbus/celur (Asingkan airnya, jangan buang pulak na)
Kerang (Direbus)
Cara memasaknya.
Panaskan kuali dan masukkan minyak (bubuh lebih sikit pun takpe senang nak masukkan telur nanti)
Tumiskan bawang putih , udang, cili yang telah diblend 3 sudu besar, 1 sudu besar besar sos, cili sos, sos tiram, kicap pekat.
Masukkan 5 sudu kicap pekat manis, secubit ragam then gaul rata
Masukkan air rebusan udang,
Barulah masukkan telur dan kacau.
Setelah itu masukkan kerang, kuey teow, taugeh kucai.
Then siap! Selamat Mencuba ya!
Sumber Resepi FB : Suisan Aliezsha.
6 Comments
Aduhai... terliur! Dan dan ni rasa nak pergi cari untuk buka puasa ��
ReplyDeleteJom jom ... dan nak pi beli sebelum berbuka ni.. hahhaa #donehasut :P
Deletehuwaaaa..ngences bulan pose ni tgok char kuey tiau ni..
ReplyDeleteSabaq sabaq.. lagi beberapa jam lagi nak berbuka na..
DeleteKasi bungkus ikat tepi.. Yak Yak Yeay...
ReplyDeleteHahhaha
Delete